WAAROM KATOEN


Je kunt je afvragen waarom je in deze moderne tijd zou overwegen wasbare luiers voor je kind te gebruiken. 
'Wat haal je je op de hals' 'zoveel extra werk' 'kapotte billen' 'dat is toch niet meer nodig in deze tijd'
In de praktijk blijkt dat een grote groep ouders voor wasbare luiers  kiest omdat ze voelen, denken of weten dat het beter is voor hun kind. 

Ik denk dat het in onze snelle/praktische wereld veelal als tijdverspilling wordt gezien om je bezig te houden met het oriënteren, kiezen en wassen, drogen van katoenen luiers.  Toch is het bijzonder dat er meer aandacht is voor de ' hippe babykamer' waar het kind geen weet van heeft dan voor de luier die hij de hele dag aan zijn lichaam draagt

Je kindje draagt de eerste 2 tot 4 jaar een luier. Al voor de geboorte begint de tastzin zich te ontwikkelen waardoor het kindje een verbinding aan gaat met zijn omgeving. 
Plastic, niet ventilerende luiers, ademen niet ze sluiten af. Het kind kan geen verbinding aangaan met het niet natuurlijke materiaal, hij probeert het wel maar het lukt niet en sluit het gevoel voor dat deel van zijn lichaam af. 
Voor een baby is het het prettigst om aangekleed te worden met katoenen en of wollen kleding die ventileert en hem warm houdt. Dit geldt ook voor het luiergebied, ±25% van het lichaam. 
Het gevoel behouden met het luiergebied, kan de oorzaak zijn dat kinderen in katoenen luiers eerder zindelijk zijn dan kinderen in wegwerpluiers.
Er zijn veel voordelen van gebruik van wasbare luiers maar natuurlijk ook redenen om van katoen af te zien:




VOORDELEN
•Kostenbesparend: katoenen luiers zijn wasbaar dus je kunt ze zo vaak hergebruiken als nodig is. Het levert al snel een besparing op. Bij een tweede kind is geen aanschaf van nieuwe wasbare luiers nodig is. Aan de andere kant heb je natuurlijk wel een hogere energierekening door de drie extra wasjes per week.
Bij een eerste kindje scheelt het 600-700 euro per jaar. (bron: Milieu Centraal) 

•Beter voor het milieu: zelfs wanneer het wassen en drogen van de luiers meegerekend wordt, blijft de wasbare luier absoluut in het voordeel vergeleken met de wegwerpluier.
Zorg bij het wassen van de luiers wel voor een volle machine (zoals bij elke was), gebruik een ecologisch wasmiddel en droog de was het liefst buiten aan de lijn. Koop bovendien luiers van biologisch katoen. 

•Wasbare luiers zorgen voor 1,5 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers (uitgaande van wassen op maximaal 60 graden en drogen in de wasdroger). Droog je de luiers aan de lijn, dan is de CO2-uitstoot zelfs 2,5 keer lager (bron: Milieu Centraal). Ook op het gebied van landbouwgrond is de wasbare luier zeven keer milieuvriendelijker.

•Minder afval: Een baby in een wegwerpluier produceert gemiddeld 600 kilo afval per jaar. In Nederland belandt er per jaar ongeveer 200.000 ton vuile wegwerpluiers in de vuilnisbak.


•Beter voor je baby: Katoenen luiers zijn beter voor de huid van je kind dan wegwerpluiers. In wegwerpluiers zitten allerlei chemicaliën verwerkt die allergische reacties kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld sodium polyacrylaat. Dit is de gel die in de luiers zit om het vocht te absorberen. Er wordt steeds meer gel in de luiers verwerkt zodat je baby ‘nog droger’ blijft maar de gel werkt zo sterk dat ook het vocht aan de babyhuid onttrokken wordt. Dit kan de kans op een geïrriteerde huid vergroten.
In wegwerpluiers zit ook dioxine. Dit is een bijproduct van het bleken van papier. Dioxine is een zeer giftige stof.

•Vuile katoenen luiers stinken minder dan een volgezogen wegwerpluier (volgens ouders die katoenen luiers gebruiken)

•De temperatuur van de huid onder de luiers blijft bij gebruik van katoen/wollen gelijk met de temperatuur van de andere lichaamsdelen. Bij wegwerpluiers kan een warmteblock ontstaan doordat het plastic in de luiers teveel warmte vasthoudt. Dit verstoort de warmtecirculatie waardoor je kindje koude handen en voeten kan krijgen  en zich niet prettig voelt
De temperatuur onder een wolbroekje bedraagt tussen de 34°C en 35°C, zodat warmtestuwing wordt voorkomen. Daardoor is de kans op luieruitslag minimaal.
In wegwerpluiers kan er geen lucht circuleren, hierdoor kan de huidtemperatuur ruim boven de 36oC komen, wat juist luieruitslag bevordert. 

•Esthetischer: wasbare luiers en overbroekjes zijn ongelooflijk veel mooier dan wegwerpluiers. Ze zijn in prachtige kleuren en dessins te verkrijgen. 

•Een kind wordt eerder zindelijk in katoen: in wegwerpluiers worden de billen zo droog gehouden dat kinderen helemaal niet merken dat ze geplast hebben. 
Met katoenen luiers voelen kinderen dat ze nat zijn als ze geplast hebben. Op die manier weten ze veel eerder wat het gevolg is van de actie 'plassen'. Ze kunnen dit veel beter met elkaar associëren en zullen dan ook eerder zindelijk worden.

•Bovendien kan je bij rode billen makkelijker extra verschonen, het kost niets extra 



!!! In Belgie wordt er in een groot aantal gemeenten subsidie gegeven aan ouders die wasbare luiers aanschaffen 



NADELEN (die je kunt verzinnen, maar die door katoen-gebruiksters niet als bezwaar worden gezien)

•Vaker verschonen: de wasbare luier zuigt zich vol urine, wordt nat en je moet je kind dus vaker verschonen.
•Je hebt meer was.
•Het verschonen kost iets meer tijd. (Maar verzorgingstijd is ook aandacht !)
•Met reizen moet je je vuile luiers meedragen.
•Niet alle broeken passen om een katoenen luierkont. 
•Na een bepaalde leeftijd als de baby vast voedsel krijgt wordt het uitspoelen van de luier lastiger.  (tot die tijd kunnen luiers met poep en al in de wasmachine !)Je kunt dit probleem ondervangen door de ontlasting op te vangen in een inlegger. De inlegger leeg je in het toilet en inlegger en luier kunnen zo de wasmachine in.
•Er zijn kinderdagverblijven die wasbare luiers niet accepteren. Misschien wel een alles-in-een luier?
•De meeste all in one/all in two luiers kunnen beter niet in de droger gedroogd worden dit vraagt droogruimte


Wat ouders vinden:


  •  Ik doe het gewoon omdat het goed voelt: ecologisch gezien, geen vieze stoffen in de luiers.
  •  Bij ons eerste kindje heb ik nooit overwogen wegwerpluiers te gebruiken bij onze tweeling nu, meermaals, omwille van het vele werk. Maar (het gebruik van strikluiers) het gaat bij je leven horen. Doorslag: de lage kostprijs, het fijne materiaal van het biokatoen. Het voorbeeld van vrienden en misschien ook de retro- look.
  • Het enige wat ik lastig vind is de constante opmerkingen van familie en vrienden. Op de een of andere manier vinden veel mensen het zielig voor onze kinderen en zielig voor ons dat wij steeds moeten wassen ;). En ze denken dat onze kinderen niet kunnen bewegen.
  • Wij wilde graag katoenen luiers om verschillende redenen. Ik vind het een fijn idee dat mijn dochter natuurlijke materialen om heeft en daar passen wasbare luiers goed bij. (Ik ben niet er van overtuigd dat fabrikanten altijd het beste voor hebben met jou als consument en met luiers is veel geld te verdienen) ik vind het een fijn idee dat ik zeker weet dat ik haar niet luier met chemische rommel. Dit is overigens meer een gevoel dan iets rationeels. 
  • Het voelt niet goed om alles maar weg te gooien, met wasbaar blijft de energie meer in het huis dan dat je steeds koopt en weggooit. Daarbij wonen we 2hoog in een appartement met een ondergrondse container aan het eind van de straat, de wasmachine en droogrek zijn dichterbij.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten