VOUW- EN STRIKLUIERS


Een VOUWLUIER is de meest eenvoudige luier

Een katoenen doek die je op maat vouwt tot een voor jouw kindje geschikt model.
Voor pasgeborenen gebruik je een soepele hydrofiel doek, voor grotere kinderen een oogjes-geweven doek of een flanellen doek aan te vullen met een extra inlegger voor absorptie.

Omdat deze doeken niet waterdicht zijn moet daaroverheen een wollen of kunststof (nylon, microvezel, PUL) beschermlaag tegen het doorlekken.
Dit overbroekje is belangrijk.  
Het moet waterdicht zijn en het liefst van ademend materiaal. Het moet goed aansluiten rond de beentjes maar ook weer niet te strak zitten.

Je kan de luierdoek op verschillende manieren vouwen, bijvoorbeeld in een vliegermodel die je door terugvouwen van de voorpunt groter en kleiner kan maken. Onderstaande manier geeft een wat kleinere luier is maar maar heeft wel een flink absorberend gedeelte in het midden 
Meer luiervouwen vind je op youtube (zie tips en links)

De vouwluier sluit je met een veiligheidsspeld met babysluiting een luierklemmetje of en stukje schilderstape 


Een STRIKLUIER is een is een gebreide luier (Italiaanse luier)

De luier voegt zich goed om de beentjes van de baby  en past zich goed aan de beweging aan. Als je even oefent is hij makkelijk in gebruik en kan een maat de hele luierperiode gebruikt worden. 
De luier heeft aangenaaide banden en wordt om de billen gestrikt
(zie filmpjes bij tips en links)
Je kunt er een flanellen of molton inlegger voor meer absorbtie , met daarop een papieren inlegger die de meeste ontlasting opvangt en zo weggegooid kan worden bij de luierwisseling, of meegewassen worden als hij alleen nat is van plas.
Bij rode, geïrriteerde billetjes kan je een bourette-zijden inlegger gebruiken ipv een papieren, ook deze is (met de hand) wasbaar
Over de strikluier moet net als bij de vouwluier een overbroekje. (zie onder)


  • We kozen vooral voor strikluiers naast een beperkt deel all in two omwille van meegroei tot einde luiertijd, heel goedkoop, snel droog, en gemakkelijk te gebruiken als je het gewend bent
  • We hebben de strikluiers meteen vanaf de geboorte gebruikt. Mijn man heeft de eerste paar weken de luiers gedaan en hij was (en is nog steeds) meteen fan van de strikluiers. De kraamhulp trouwens ook, ze sluiten namelijk erg mooi aan.

Ook zijn er DRIEBAANS LUIERDOEKEN of prefolds (oa bambinomio) verkrijgbaar die je in drieën vouwt en dan in een overbroekje legt.

  • Ik gebruik verschillende soorten inleggers. Ik heb molton doekjes van Disana, vouwluiers in een kleine maat die we in drieën vouwen en verder nog 'gewone' inleggers van verschillende merken. Wij gebruiken papieren inleggers maar pas vanaf het moment dat ze geen borstvoedingspoep meer had.                                                                                                                                    
  • Ik gebruik fleece inleggers om de vocht door te laten zodat de billen droog blijven, ze zijn ook erg handig om de ontlasting op te vangen, uitschudden boven de wc en in de luier emmer ermee. 
  • Toen mijn dochter nog klein was waren we heel blij met de wollen overbroekjes over de strikluier. Deze zijn meteen lekker warm, sluiten mooi aan en hielden al het vocht goed tegen. Nu ze wat ouder wordt vind ik toch de PUL overbroekjes makkelijker, het leven is iets drukker geworden en dan zijn wollen overbroekjes toch net even iets meer werk. Wij hebben overbroekjes van Imse Vimse en Tot Bots.
  • Bij E zit een wolbroek minder fijn,  in een wolwikkel lijkt ze wat meer bewegingsruimte te hebben.
  • De touwtjes van de strikluiers gaan altijd heel erg in de war bij het wassen en in het begin was ik heel lang bezig met het uit de war halen van de touwtjes. Tegenwoordig gebruik ik dit soort klemmetjes  om de strikken bij elkaar te houden. Voordat ik de vieze luier in de luier emmer doe klem ik de strikken bij elkaar. 
  • Ik heb molton doekjes van Disana, en vouwluiers in een kleine maat die we in drieën vouwen en verder nog 'gewone' inleggers van verschillende merken
  • Hier een handige vouw-methode met anti-lek randjes voor de prefolds. 



Als LUIERBROEKJE is een wolbroekje erg prettig. 

Natuurzuivere wol zorgt voor een gelijkmatige huidtemperatuur, luchtcirculatie en vochtopname. 
Wol absorbeert zonder zelf nat te worden.
In plaats van een wolbroekje kun je ook een wolwikkel gebruiken, deze is van voorgewassen wat vervilte wol die daardoor goed absorbeert en lekdicht is. 
De wolwikkel sluit met klittenband en geeft gebreide lekranden.
De wol van deze broekjes bevat de natuurlijke lanoline van de schapenwol maar moet apart gewassen worden en na een aantal wasbeurten opnieuw gelanoliniseerd worden 
Voordeel van wol is dat het 'zelfreinigende' eigenschappen heeft waardoor je het broekje niet vaak hoeft te wassen. Luchten is voldoende 


  • Bij  MaM wollen kleding hebben ze longies en shorties. Vallen lang, dus lang door te dragen. Je koopt een iets grotere romper en die kan er gewoon overheen. 
  • ik vind de wolbroekjes van Storchenkinder voor overdag echt super. Mooie dunne broekjes, maar toch droog! En voor de nacht Popolini wolbroeken een maatje groter gekocht of van Ecoposh (die laatste heb ik ook ooit te heet gewassen, vond ie ook niet zo fijn.... ). En woollywraps hebben ook wel wat!
  • Ik vond de broekjes van MaM niet zo fijn voor over de luiers. Wij gebruikten veel llamajamas, woollywraps, Disana met wollen longsleeves ipv rompers en wolwikkels van BabyBeehinds.
Over een katoenen luier kun je ook broekjes van PUL (polyuretaanlaminaat) /microvezel luierbroekje  gebruiken. Deze laten geen vocht door maar wel lucht(dmv gaatjes), zodat de huid vrij kan ademen. Nylon broekjes zijn minder ademend
Zie verder bij voorgevormde luiers

  • Toen mijn dochter nog klein was waren we heel blij met de wollen overbroekjes. Deze zijn meteen lekker warm, sluiten mooi aan en hielden al het vocht goed tegen. Nu ze wat ouder wordt vind ik toch de PUL overbroekjes makkelijker, het leven is iets drukker geworden en dan zijn wollen overbroekjes toch net even iets meer werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten